Veelgestelde vragen

U kunt de vloer onderhouden met een vlakmop, doodle-bug, stofzuiger, boenmachine en stofwisser. Om te bepalen welke methode u gaat gebruiken dient u eerst te bepalen wat voor vervuiling er op de vloer zit. Vervolgens kunt u de reinigingsfrequentie en producten kiezen. Stof kunt u beter droog verwijderen. Het aangehechte vuil dient nat te worden verwijderd met de daarvoor bestemde schrob- en boenmiddelen.

Over het algemeen kun je ervan uit gaan dat de vervuiling op de vloer voor 80% uit losse deeltjes (stof en dergelijke) bestaat. De overige 20% bestaat uit vettige deeltjes. De vettige deeltjes zorgen voor het grootste deel van de zichtbare vervuiling. Wanneer deze vettige deeltjes niet structureel goed verwijderd worden zal er zich een vies ogende sluier vormen aan het oppervlak van de vloer.

Voor het verwijderen van kalk en roest (anorganische vervuiling) dient men een ander reinigingsproduct te gebruiken dan waar dagelijks of periodiek mee gereinigd wordt. Hiervoor is een zure reiniger nodig. Bij dit reinigingsmiddel moet men er echter ook op letten dat het geen residerende werking heeft (laat geen residu achter). Raadpleeg hiervoor uw adviseur.

Door de vloer met het juiste reinigingsmiddel en de juiste materialen te reinigen. Afhankelijk van de belasting van de vloer, zal er een frequentie aan het vloeronderhoud gekoppeld moeten worden. Bijvoorbeeld 1x per week schrobzuigen en 3x per week moppen of 1x per maand schrobzuigen en 4x per week moppen.

Waarschijnlijk reinigt u met de verkeerde middelen. Zowel het reinigingsmiddel als de materialen waarmee u reinigt beïnvloeden het resultaat van een schone vloer.

Gebruik een reiniger die geen zeepresidu achterlaat op de vloer. Dit zeepresidu zal namelijk het niet verwijderde vuil verzegelen met een filmlaagje (ook wel residu genoemd). Dit nieuwe filmlaagje heeft ook de eigenschap vuil vast te houden. Dit zal zichtbaar worden in de vorm van een sluierbevuiling over de vloer.

Afhankelijk van de vervuilingsgraad moet men het product de tijd geven het vuil los te weken van de vloer. Bij een zware vervuiling kan dit tot 15 minuten duren. Bij zeer lichte vervuiling kan het product vrijwel direct opgenomen worden.

Een gladde kunststof vloer reinigen met een borstel heeft weinig zin. De haren van de borstel glijden over de vloer heen. Een schrobpad daarentegen reinigt dieper. Dit zal een veel beter resultaat tot gevolg hebben.

Wanneer er gereinigd wordt met behulp van een schrobmachine raden wij u aan dit te doen in combinatie met een dikke rode pad. Deze pad heeft een gemiddelde hardheid, waardoor ze prima reinigende eigenschappen hebben, maar de vloer niet beschadigt (mits correct gebruikt). Voor het gebruik van een doodle-bug kan men volstaan met een blauwe pad.

Dit is een handschrobber bestaande uit de volgende onderdelen: steel, padhouder (12 cm x 25 cm) en pad. Deze doodle-bug wordt vaak gebruikt om handmatig vlekken te verwijderen en om langs de plinten en in hoeken te reinigen.

doodlebug

Door het gebruik van een goede schoonloop- en droogloop mat. Zorg voor een mat die gedeeltelijk een open rug heeft en gedeeltelijk een borstelende werking heeft. De mat dient groot genoeg te zijn, zodat u er meerdere stappen op kunt zetten. De open rug zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van het zand onder uw schoenen achterblijft op de mat voordat u de vloer betreedt.

Wanneer er met een zeephoudend reinigingsmiddel gereinigd wordt, blijft er een zeepresidu achter op de vloer. Dit residu houdt vuil vast, maar zorgt er ook voor dat de vloer gladder wordt. Wanneer er veel zeep op de vloer zit, kan men zelfs uitglijden wanneer er water op de vloer ligt. Om de vloer weer stroef te krijgen dient de vloer met de voorgeschreven middelen en schoonmaakmachines gereinigd te worden.

Afhankelijk van de hardnekkigheid van de sporen, het eerder besproken reinigingsmiddel even in laten werken. Na de inwerktijd de vloer boenen met een schrobzuigmachine.

Vloer direct afnemen met een keukendoekje. Wanneer de vlek al enigszins is opgedroogd, de vlek afnemen met het voorgeschreven reinigingsmiddel in combinatie met een schrobpad.

Wanneer u krasjes op uw vloer ziet, betekent dit in de meeste gevallen dat u het vuil ziet dat in de krasjes zit. Wanneer de vloer volgens de voorschriften gereinigd wordt, dan is er geen vuil meer in de krasjes aanwezig, waardoor krasjes veel minder zichtbaar zijn. De krasjes zijn niet te verwijderen uit een vloer, wél het vuil dat erin zit.

Wanneer de vloer is opgeleverd is het verstandig om hem voordat hij in gebruik genomen wordt eerst als volgt te reinigen: Verwijder het losse vuil door middel van stofwissen of stofzuigen. Middels een schrobzuigmachine de vloer eenmalig met het voorgeschreven reinigingsmiddel reinigen om eventuele vettige vervuiling vanuit de bouw te verwijderen.